Start van de Eemdijkproef

De Eemdijkproef

Welke proeven gaan we precies uitvoeren op de proeflocatie in Eemdijk?
We gaan een FSP (Full Scale Proef) blauw en groen uitvoeren (blauw is met damwand, groen is zonder damwand) en een POT (Push Over Test).

Full Scale Proef

Op de proeflocatie is een cirkelvormige proefdijk van 60 meter lang en 5 meter hoog aangelegd. Aan één kant zijn damwanden aangebracht en aan de andere zijde niet. Vervolgens belasten we de dijken één voor één, met verschillende stappen: door onder andere water tegen de dijk aan te zetten, water te infiltreren en containers met belasting erop te zetten. Daarna kijken we hoe en wanneer de groene dijk en de blauwe dijk ‘bezwijken’. Dat monitoren we uitgebreid, zodat we straks precies weten hoe en op welk punt de dijken, en vooral de damwand in de blauwe dijk, bezwijkt. De proef met de groene dijk vindt momenteel plaats en de proef met de blauwe dijk gaat in maart plaatsvinden.

Push Over Test

Naast de Full Scale Proef vindt er op de proeflocatie ook een POT plaats, die gericht is op de sterkte van onderdelen van de damwandplanken. In de POT worden verschillende damwandconfiguraties van één of meerdere meervoudige damwandplanken via een trekbelasting op de kop omver getrokken. De te beproeven damwandplanken staan in een waaierformatie. Ook hier wordt weer uitgebreid gemonitord. Deze proef gaat eind februari/begin maart plaatsvinden.

De proef bekijken

Het bouwterrein waar de proef plaatsvindt ligt aan de Maatweg in Eemdijk. De proef met de groene dijk is te bekijken via de zomerkade (vrij te belopen). De proef met de blauwe dijk is te bezichtigen vanaf de Maatweg.

Het adres voor uw navigatie is Maatweg 4, Eemdijk. Bij dit adres rijdt u de Maatweg in richting het bouwterrein, u ziet de felgele bouwketen dan al staan.

Tip!

Op de hoogte blijven? Via het twitteraccount @POVM_ wordt bijna dagelijks een update met foto’s vanuit het veld verstuurd. Leuk om te volgen!

Ook op deze website onder proeven en pilots vindt u informatie over de Eemdijkproef.

Meer informatie?

Neem contact op met Ellen Roks, communicatieadviseur POVM, via e.roks@wsrl.nl of 06 14372164.